Unturi de corp, unturi cremoase, naturale!

Unturi de corp, unturi cremoase, naturale!

Ah… unturi. Unturi dulci, unturi cremoase, unturi mult iubite!

Ah… unturi. Unturi dulci, unturi cremoase, unturi mult iubite! Delicioase și hrănitoare, unturile sunt perfecte pentru a fi răspândite pe…. Corpul tău! Folosirea unturilor este una dintre cele mai bune metode de a-ți hrăni pielea, dacă ești în căutarea unei rutine de piele cu adevărat simplistă, minimalistă și nu în ultimul rând naturală, poți utiliza într-adevăr doar un singur unt de corp. Cel preferat de tine!

Majoritatea unturilor vor necesita ceva mai mult efort de a pătrunde în piele decât o cremă obișnuită, dar merită în totalitate și deoarece unturile nu conțin apă, nu iți usucă pielea și nici nu necesită conservanți pentru a opri deteriorarea.

Eu nu pot numi aceasta situație decât win / win. Toată lumea are de câștigat! În plus, unturile au o mulțime de utilizări: de la îngrijirea mâinilor uscate și crăpate, picioarele, tenul, hidratarea cuticulelor, a pielii uscate (în general în sezonul mai rece), excelente pentru masaj și chiar pentru îndepărtarea machiajului!

Aceste unturi delicioase se topesc la contactul cu pielea, se absorb rapid și sunt absolut uluitor de hidratante și benefice pentru pielea noastră! În funcție de textura lor, de beneficiile lor, pline de antioxidanți, acizi grași, vitamine și chiar cu factor SPF, unturile sunt foarte potrivite pentru multe preparate cosmetice. De la balsamuri de buze, săpunuri, creme și îngrijirea părului, rămâne la creativitatea și dorințele fiecăruia în parte!

Am decis să dezvolt puțin mai detaliat subiectul unturilor, nu doar pentru că le ador, ci pentru că merită menționate, merită încercate și cunoscute. Am împărțit această listă în două părți, unturi mai cunoscute, mai des utilizate în produsele cosmetice și unturile exotice, unturile mai rare, dar la fel de uimitoare!


1. Untul de Cacao

Ce poate fi mai tentant decât ciocolata? O grăsime comestibilă obținută din păstăile de cacao ale arborelui de poveste recunoscut și sub numele de Theobroma. Untul de Cacao este unul dintre cele mai populare și cunoscute unturi naturale. Bogat în Vitamine, minerale, triptofan și antioxidanți naturali care luptă împotriva radicalilor liberi ce au defecte dănătoare asupra pielii, este ideal pentru a ajuta la hidratarea și calmarea acesteia. Deoarece este un agent de îngroșare fantastic (are o caracteristică importantă: temperatura sa de topire corespunde cu temperatura corpului uman, la fel cum ciocolata este solidă la temperatura camerei, odata introdusă în gură începe procesul de topire), vei întâlni unt de Cacao în rujuri, balsamuri de buze, săpunuri sau creme.

Textura lui are tendița de a fi cremoasă, de culoare gălbuie, cu un parfum ușor de ciocolată, care se simite delicios pe pielea ta. Oricând dorești să achiziționezi untul de Cacao, trebuie să cunoști de unde provine, iar dacă acesta este de înaltă calitate va fi potrivit atât pentru uz cosmetic cât și pentru uz alimentar.

Am folosit untul de Cacao cel mai des și cu dragoste în formulele batoanelor hidratante pentru corp, ideale pentru femei însărcinate, pentru a combate vergeturile și a menține elasticitatea pielii.

Compozitia de acizi grasi (saturați și nesaturați):
Acid palmitic: 23-30%
Acid stearic: 30-37%
Acid myristic: 0-4%
Acid lauric: 0-1%
Acid oleic: 31-39%
Acid linoleic: 1,5-4,5%

Perioada de valabilitate a untului de cacao este de 2 ani.

2. Untul de Shea

O grăsime extrasă din nuca arborelul de Shea african, este de asemenea unul dintre cele mai populare și cunoscute unturi de corp. Trebuie să recunosc că untul de Shea duce de o perioadă de timp o luptă puternică de concurență cu untul de Cacao, iar istoria și modul de procesare și obtinere este ceva mai mult decât fascinant pentru mine! Voi încerca să relatez în câteva rânduri și această povestioară.

De obicei, atunci când comanzi un kilogram de unt de Shea organic, nerafinat, nu comanzi de la o corporație X fără chip. Susții un grup uimitor de femei din Africa, care își fac viața creând unt de Shea de înaltă calitate. Cele mai bune surse de unt de Shea provin din țările Nigeria, Mali, Ghana, Coasta de Fildeș, Benin, Togo și nu cel din urmă Burkina Faso, unt care este prezent și în produsele noastre. Deseori numit și ”aurul femeilor”, oferă locuri de muncă și venituri femeilor din 19 țări africane! Un bloc de unt își începe viața cu o grămadă de nuci. Aceste nuci, recoltate manual, sunt fierte într-un vas mare, lucru ce face coaja să fie mai ușor de spart. Când nucile s-au răcit, acestea sunt extrase din cochiliile lor. Procesul de extragere este realizat manual, iar cu toate că este un proces lung și laborios, este adeseori realizat de grupuri de femei ca o activitate socială. Cojile rămase sunt folosite ca și combustibil pentru gătit, în timp ce nucile sunt sparte și prăjite. Nucile prăjite sunt apoi ”bătute” cu apă, iar în acest moment se eliberează grăsimile bogate. Extractul se fierbe apoi se răcește, iar ca rezultat se obține untul de Shea pe care îl cunoaștem și îl iubim! Nu aș fi putut fi mai mulțumitoare femeilor din Africa pentru talentul și munca lor grea. A obține unt de Shea nu este o sarcină simplă.

Bogat în vitaminele A, E, și F, furnizează colagen (care ajută la prevenirea îmbătrânirii pielii și a ridurilor) și conține acizi grași esențiali precum acid linoleic (Omega 9), acid stearic, acid oleic, acid palmitic și nu numai. Se poate găsi unt de Shea rafinat (fără mirosul lui natural, de culoare albă), dar pentru mine untul nerafinat este ceva de neînlocuit, cu o aromă pătrunzătoare de nuci, culoare cremoasă slab gălbuie/verzuie, este unul dintre mirosurile adorate de mine, personal.

Untul de Shea se poate aplica direct pe piele, sau poate fi combinat cu alte ingrediente. Acesta este un hidratant ”intes” și spre fericirea mea mi-a fost să aflu că este foarte potritiv de folosit și pe scalp, în cazul în care pielea este foarte uscată! Un alt fapt nemaipomenit despre untul de Shea este acela că are factor de protecție natural (aproximativ SPF 6). Bineînteles că nu este recomandată folosirea doar a untului de Shea în momentul expunerii la soare, dar face din el o alegere minunată și naturală pentru a-l incorpora în cosmeticele pentru protecție solară. Ca și alte unturi, formează o barieră naturală asupra pielii pentru a menține umiditatea, asa că este o alegere excelentă să-l aplici fie înainte sau după expunerea la soare, pentru a-ți păstra pielea hidratată.

Am descoperit că este foarte plăcut să aplic unt de Shea pe laturile și tălpile picioarelor în timpul verii, mai ales după o călătorie pe plajă. Nisipul fierbinte și apa mării au un efect extrem de deshidratant asupra picioarelor mele.

Perioada de valabilitate a untului de shea este de 1 an.

3. Untul de Mango

Unt care provine din sâmburele pomului de mango tropical. Textura și compoziția seamănă cu cea a untului de Shea sau Cacao, dar conține mai mulți acizi grași, ceea ce îl face un hidratant mai intens. Acest unt oferă ”moliciune”, proprietăți calmante și hidratante, si este în același timp un emolient natural. Untul tinde să fie bogat, de culoare albă, cu un parfum ușor dulce, solid la temperatura camerei.

Datorită texturii, cel mai bine merge combinat cu alte unturi sau uleiuri pentru a-l face mai flexibil pentru utilizarea pe piele, dar dacă dorești să-l utilizezi simplu, cel mai bine este să-l încălzești puțin.

Perioada de valabilitate a untului de mango este de 2 ani.

4. Untul de Kokum

Unt care provine din arborele Garcinia. Acesta este un unt foarte apreciat și vindecător, care poate ajuta la revitalizarea celulelor pielii, în același timp susținând elasticitatea și flexibilitatea. Este bogat în acizi grași esențiali, vitamina E și nu este comedogen, ceea ce face o alegere perfectă pentru pielea uscată, crăpată, aspră, deteriorată.

Precum untul de Cacao, cel de Kokum are o compoziție uniformă a trigliceridelor, astfel încât unul poate fi ușor înlocuit cu celalalt în rețetele de cosmetică. În mod natural fiind un unt foarte uscat și tare, cu urme de crăpături și solzos, la contactul cu căldura pielii se va topi și va hidrata în profunzime. Cel mai indicat este folosirea lui în combinație cu alte uleiuri, pentru a-l face mai prietenos și usor de utilizat.

Este foarte important de știut că oricine are alergie la nuci, este recomandat să evite utilizarea acestul unt

Perioada de valabilitate a acestui unt este de 1 an.

5. Ulei de Cocos

 Singurul motiv pentru care țin să menționez și uleiul de Cocos este faptul că de fiecare dată când făceam research sau discutam cu diferite persoane despre unturile naturale, uleiul de Cocos nu intârzia să apară în discuție. Practic, acest produs nu este exact un unt ci este un ulei purtător, uleiul de Cocos se solidifică la temperatura camerei, dând impresia unui unt.


Lista unturilor exotice – hai să-i spunem mai pe scurt ”Wishlist”

6. Untul de Shorea

Unt extras din semințele arborelul Shorea Robusta, originar din India. Are puțin parfum, de culoare aproape albă, cu o textură de regulă flexibilă, ceea ce face din untul de Shorea o alegere excelentă pentru compoziția cosmeticelor pentru piele, dar nu numai. Poate fi utilizat atât pentru a trata pielea uscată, cât și părul deteriorat. Untul de Shorea are proprietăți similare untului de Cacao și se va înmuia și răspândi ușor pe piele.

Perioada de valabilitate a acestul unt este de 1 an.

7. Untul de Cupuacu

Unt care provine din pomul fructifer din familia ciocolatei Cupuacu, originar din Nordul Amazonului. Un unt uimitor, incredibil de cremos și hidrolific (are o capacitate excelentă de a reține apa și de a preveni pierderea de umiditate), stimulând atât pielea cât și umiditatea naturală a părului. Cu un miros pământesc de cacao, conține niveluri ridicate de acizi grași.

Datorită texturii sale, poate fi folosit de unul singur pentru nevoile tenului.

Perioada de valabilitate a acestul unt este de 1 an.

8. Untul de Illipe

Unt care provine de la copacul Illipe din pădurea Borneo din Pacificul de Sud. Acest unt exotic este extrem de hidratant și poate restabili elasticitatea părului și a pielii, fiind un perfect produs pentru tratarea părului uscat sau excesiv de prelucrat (vopsit / placa de păr / decolorat). Nu are un miros puternic iar consistența este mai grea, așa că este excelent pentru utilizarea în produse cosmetice și săpunuri.

Perioada de valabilitate a acestui unt este de 1-2 ani.

Adaugă comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi vizibilă. Câmpurile marcate * sunt obligatorii