Metoda Curly Girl – secretul buclelor perfecte

Metoda Curly Girl – secretul buclelor perfecte

Sure, my life isn’t perfect, but my curls are!

Un articol scris pentru mine, pentru noi crețele și pentru toate fetele care vor să urmeze cu succes metoda Curly Girl.

În timp ce variații ale metodei au fost folosite și înainte, abia in 2001 metoda Curly Girl a fost prezentată unui public mai larg de către stilista Lorraine Massey, fondatoarea saloanelor DevaChan. Între timp, aceasta s-a despărțit de DevaChan, iar în prezent este proprietarul și fodatorul produselor Curly World și Spiral XYZ Curl Salon din New York City. Când prima ei carte Curly Girl a fost publicată (Curly Girl Handbook), stilul predominant pentru femeile din USA, UK și nu numai era părul drept, iar multe femei se simțeau presate să-și îndrepte părul cu fierul de călcat sau cu relaxante chimice. Massey scrie în cartea ei, pe care o recomandă tuturor crețulinelor, despre creșterea în Anglia, unde a fost continuu ridiculizată pentru că avea părul creț, iar când s-a mutat la New York a avut o experiență de deschidere a ochilor: “Evreii, italienii, latinii și afro-americanii care trăiesc în jurul meu aveau părul creț care semăna cu al meu! Nu mai arătam și nu mă mai simțeam ca un străin.“

Ce presupune metoda CG?

Când vorbim despre părul creț, lucrurile nu sunt totdeauna atât de ușoare precum par. Doamnele și domnișoarele cu părul creț și nu numai, au constatat că o mare parte din problemele cu care se confruntă sunt datorate detergenților agresivi din șampoanele tradiționale, care îndepărtează cu succes murdăria și grăsimea din păr, dar totodată și uleiurile naturale (sebumul), lăsând în urmă bucle neprotejate în fața agenților externi. Deoarece sebumul natural este spălat, scalpul tinde să producă atunci un exces de sebum care are ca rezultat un păr gras, lipsit de strălucire. Mai mult decât atât, în cazul părului creț, sebumul ajunge mult mai greu la vârfuri, lucru care poate duce la un păr tern, lipsit de viață, cu mult frizz.

Ce trebuie să eliminăm?

Poate părea complicat la început, dar dacă vă acordați puțin timp și atenție, lucrurile vor deveni mai simple, pas cu pas. Voi încerca să explic treptat și cât mai simplu despre ce anume e nevoie să facem pentru a obține buclele perfecte.

Fetele cu părul creț sunt sfătuite să renunțe la șampoanele cu sulfați și să adopte spălarea doar cu un șampon natural sau cu balsamul (co-wash), care curăță firul de păr la fel de bine precum un șampon tradițional din comerț, însă nu îndepărtează siliconii din produsele folosite anterior (ne-aprobate CG). În consecință, ar trebui eliminate din rutina de îngrijire a părului și produsele care conțin siliconi.

Principalele ingrediente nocive pentru părul creț sunt considerate a fi: sulfații, siliconii, alcooli care usucă părul, uleiurile artificiale, ceara.

1 – Sulfații

Nu este un secret că mulți oameni asociază spuma cu curățarea. Spuma albă produsă în băi, spălându-ne fețele dimineața sau în igienizarea mâinilor este aproape un sinonim cu curățarea profundă în cultura noastră modernă (nu a fost întotdeauna cazul în trecutul îndepărtat). Ceea ce mulți nu știu este că, pentru a produce spumă, aceste produse au nevoie de agenți de curățare: sulfații Sodium Lauryl Sulfate (SLS) și Sodium Laureth Sulfate (SLES), care se găsesc în aproximativ 90% din produsele de îngrijire a părului.
Sunt acei detergenți duri, prezenți și în detergenții de spălat haine, în săpunurile lichide de mâini, în lichidul de spălat vase, produse de curățare dure pentru podele, degresante pentru motoare, detergenți pentru spălare a mașiniilor, și asa mai departe. Cu toate știm că atunci când spălăm vasele este recomandat să folosim mânuși pentru protecție, altfel detergentul usucă pielea și o lasă aspră. Ei bine, atunci de ce credeți că aceste ingrediente ar fi potrivite pentru părul nostru?
Rolul sulfaților este de a îndepărta absolut toată murdăria, dar în același timp și grăsimea de pe suprafața dorită (în cazul nostru – părul), caz în care uleiurile naturale benefice unui păr sănătos pe care le produce natural scalpul nostru (sebumul – absolut necesar părului creț) vor fi și ele eliminate.

Sulfații de evitat – Sodium Laureth, Myreth, or Lauryl Sulfate, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, Ammonium Laureth or Lauryl Sulfate, Alkyl Benzene Sulfonate, Ammonium or Sodium Xylenesulfonate, Ethyl PEG-15 Cocamine Sulfate, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, Sodium Cocoyl Sarcosinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Dioctyl Sodium Sulfosuccinate, Sodium Xylenesulfonate.

2 – Siliconii

Prezenți în general în balsamurile de păr sau șampoane, aceștia creează depuneri pe lungimea firului care sunt greu de îndepărtat, și în același timp aceștia îmbracă firul într-un strat, care acționează ca o barieră între păr și mediul exterior, astfel lasând iluzia unui păr lucios și plin de viață.
Siliconii nu sunt solubili în apă, iar aceștia pot fi eliminați doar prin spălarea cu produse care conțin sulfați. Intrăm astfel într-un cerc vicios prin spălarea cu șampon care conține sulfați și aplicarea balsamului cu siliconi, care rezultă într-un final un păr uscat și lipsit de strălucire. Pentru a creea acel strat protector, putem aplica un ulei de păr natural mai blând sua o mască de păr, după spălarea cu șampon.

Siliconi insolubili în apă – Amodimethicone, Dimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Behenoxy Dimethicone, Bis-aminopropyl dimethicone, Cetearyl Methicone, Cetyl Dimethicone, Phenyl trimethicone, Stearyl Dimethicone, Trimethylsilylamodimethicone.

3 – Alcoolii

Există anumiți alcooli care nu usucă sau dăunează părului creț și care pot fi prezenți în produsele pe care le folosim urmând corect metoda CG, dar pentru asta trebuie să cunoaștem care sunt acei alcooli buni, pentru a evita uscarea puternică a părului.

Alcooli care usucă părul – Alcohol, Isopropyl alcohol (denumit și IPA), Denatured alcohol, Ethanol, Isopropanol, Propanol, Propyl alcohol, SD alcohol 40

4 – Uleiurile artificiale sau ceara pe bază de chimicale

Sunt considerate nocive deoarece acestea se acumulează pe firul de păr, nu sunt solubili în apă și practic au același efect ca și un produs balsam cu siliconi.

Ceara și uleiurile nerecomandate – bees wax, candelilla wax, lanolin oil, mineral oil, paraffinum liquidum, petrolatum.

Pentru mai multe ingrediente nocive sau informații citiți articolul complet sursă

Deoarece cu toate suntem diferite, cu diverse forme ale buclelor (2a – 4c), cu păr fin sau gros și indisciplinat, cu sau fără volum, vopsit sau natural, este normal să avem nevoi diferite. În funcție de tipologia buclelor, poți urma metoda Curly Girl folosind rutina care ți se potrivește cel mai bine ție, prin încercări diferite și prin testarea de produse recomandate, care conțin numai ingrediente acceptate în metoda CG. Nu îți fie teamă să experimentezi pentru a descoperi produsele care ți se potrivesc.

Dacă esti dispusă să renunți la produsele din comerț care conțin ingrediente nocive, care usucă părul și distrug buclele naturale, nu rămâne altceva de făcut decât să urmezi hotărâtă pașii de spălare a părului, iar rezultatele nu se vor lăsa așteptate! Citește articolul Pași de urmat în metoda Curly Girl – cum procedăm? pentru a urma cu succes rutina și aplică trucuri mici și informații mari – metoda Curly Girl pentru a-ți ușura și scurta perioada de tranziție.

Articole Curly Girl
1 – Metoda Curly Girl – Secretul buclelor perfecte
2 – Pași de urmat în metoda Curly Girl – Cum procedăm?
3 – Trucuri mici și informații mari pentru părul creț

Surse:
https://www.freepik.com/free-photo/portrait-cheerful-young-woman_4018809.htm#page=1&query=portrait%20cheerful%20young%20woman&position=3
https://www.youtube.com/watch?v=8d6qRZk6zGU
https://curlyhair.ro/ce-este-metoda-curly-girl/
https://www.inoarus.com/blogs/news/low-poo-no-poo-co-wash
https://thecuriousjalebi.com/2018/09/11/natural-curly-hair-terms-dictionary/

Adaugă comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi vizibilă. Câmpurile marcate * sunt obligatorii