Exfolierea tenului – Scurt ghid de exfoliere

Exfolierea tenului – Scurt ghid de exfoliere

Deoarece celulele pielii se reînnoiesc la fiecare 28 de zile, pielea noastră trebuie supusă unui proces de exfoliere care să îndepărteze celulele moarte și să lase pielea să radieze. Procedeul de exfoliere presupune îndepărtarea stratului superficial al pielii format din celulele moarte și impurități, în urma căruia pielea ta este revigorată, iar atât corpul cât și fața ta vor părea mai netede, mai sănătoase și mai hidratate.

De ce avem nevoie de exfoliere?

Stratul exterior protectiv al pielii (stratul cornos / stratum corneum) reprezintă partea exterioară a epidermului și servește ca o barieră fizică care protejează corpul de agresiunile externe (ex. radiațiile ultraviolete). Acest strat este format în cea mai mare parte din celule moarte și impurități și se reînnoiește la două săptămâni. Procesul poate fi totuși încetinit din mai multe cauze (vârsta, hormonal, alimentația, schimbarea anotimpului) care duce la blocarea porilor, erupții sub piele, riduri sau piele obosită. Procesul de reînnoire poate fi ajutat de noi prin exfolierea mecanică sau chimică a pielii.

Ce metode de exfoliere există?

Există două categorii de exfoliere: mecanică sau chimică. Bineînțeles, fiecare dintre acestea reprezintă avantaje și dezavantaje, dar împreună pot face minuni pentru aspectul pielii noastre. Produse din ambele categorii pot varia de la produse blânde la produse dure, deci alegerea unei rutine de exfoliere care este potrivită pentru tenul și pielea ta este crucială.

Rutina de exfoliere & sfaturi

Dacă pielea ta nu este obișnuită cu o rutină de exfoliere, recomandăm ca pentru început să aplici o exfoliere blândă pe corp și pe față, o dată pe săptămână, pentru a putea observa reacția care se produce pe pielea ta. Este mult mai indicat o ”sub-exfoliere” decât o ”supra-exfoliere” a pielii. Dacă pielea ta reacționează într-un mod pozitiv, poți crește treptat frecvența de exfoliere. Ai grjiă să nu exfoliezi prea mult — dacă pielea ta este sensibilă, roșie sau lucioasă, rutina ta de exfoliere este prea intensă. În acest moment trebuie să renunți pentru câteva zile sau chiar 1-2 săptămâni, pentru a permite pielii să se recupereze și să își reformeze un strat protector suficient de puternic.

Poți aplica mai multe produse de exfoliere în rutina ta, dar trebuie să ții cont ca produsele noi pe care vrei să le introduci trebuie introduse pe rând, într-un interval de 1-2 săptămâni față de cel precendent, pentru a putea urmări atent reacția pielii și a tenului tău.

Exfolierea în funcție de tipul de ten

Toate tipurile de ten pot beneficia de o metodă de exfoliere, trebuie doar să cunoști produsele folosite, să întelegi procedura, nu exfoliezi prea dur sau des și nu în ultimul rând să îți cunoști tipul de ten. (citește articolul nostru despre tipurile de ten și cum să îl recunoști pe al tău)

Ten uscat

Deși ai putea fi tentată să folosești un scrub dur pentru a elimina solzii uscați de pe pielea ta, procedura asta nu ar face decât să deterioreze și mai mult tenul și să îl usuce și mai tare. Începe cu un exfoliant fizic blând, o dată pe săptămână. Urmărește cu atenție cum reacționează pielea ta. Poți introduce un exfoliant chimic după două săptămâni, aplicat o dată la două zile. Un exfoliant fizic blând poate fi un scrub cu fulgi de ovăz iar un exfoliant chimic blând poate fi un produs cu acizi AHA. Fulgii de ovăz și AHA sunt potriviți pentru un ten uscat deoarece aceștia sunt umectați (proprietatea de a reține apa) și pot asigura un plus de hidratare. Introducerea unui produs cu retionoizi trebuie făcută încet și treptat, deoarece aceștia au efecte de uscare.
(citește aici articolul nostru despre acizii AHA și BHA)
Exemplu rutină: Scrub cu fulgi mărunți de ovăz & ulei – de două ori pe săptămână, după două săptămâni se introduce un produs cu acizi AHA (max 6%), aplicat o dată la două zile.

Ten deshidratat

Dacă pielea ta se strânge, este foarte probabil să ai un ten deshidratat care are nevoie de apă și hidratare. Precum tenul uscat, cel dehidratat poate beneficia de proprietățile umectaților de a reține apă (fulgi de ovăz & AHA)
Exemplu rutină: folosirea unui prosop din microfibră de 2-3 ori pe săptămână, cu introducerea unui produs cu acizi BHA (max 2%) două săptămâni pe lună

Ten sensibil

Poți începe cu o exfoliere blândă, aplicată o dată pe săptămână. Introduce o exfoliere chimică o dată la două zile, după două săptămâni. Aplicarea zilnică se poate face numai dacă tenul nu reacționează urât!
Exemplu rutină: Scrub de fulgi de ovăz & apă în fiecare zi de Luni. Poți introduce produs cu acizi AHA (max 4%) peste două săptămâni de la începutul rutinei, în ziua de Joi.

Ten gras

Poți începe cu o exfoliere mecanică de intensitate blând spre mediu, o dată pe săptămână. Introducerea unui produs cu acizi BHA (max 2%) se face după două săptămâni. Dacă dorești o exfoliere mai dură, poți introduce încă un produs exfoliant cu acizi AHA sau retinoizi.
Exemplu rutină: folosește un prosop din microfibră de 2-3 ori pe săptămână, adaugă un produs cu acizi BHA (max 2%) după două săptămâni.

Ten obosit / îmbătrânit

Retinoizii și acizii AHA sunt în special potriviți pentru un ten cu riduri sau pete pigmentare. Cu toate acestea, ambele pot provoca iritații dacă nu sunt introduși corect și treptat.
Exemplu rutină: începe cu o cremă cu retinol (max 0.5%) o dată la două seri. Poți introduce un produs cu acid glycolic (AHA , max 6%) în fiecare seară alternativă, după două săptămâni de la începerea rutinei, numai dacă pielea nu prezintă urme de iritație.

Ten acneic

Tenul acneic necesită o atenție sporită și îngrijire delicată, deoarece iritațiile pot provoca inflamații, care înrăutățește aspectul pielii. Acizii BHA și retinoizii sunt în special potriviți pentru un ten acneic, deoarece pe lângă proprietatea de a exfolia tenul, aceștia penetrează mai adânc în straturile pielii și pot elimina impuritățiile sau punctele negre.
Exemplu rutină: începe cu o cremă cu retinol (max 0.5%) o dată la două seri. Poți introduce un produs cu acizi BHA (max 2%) în fiecare seară alternativă, după două săptămâni de la începerea rutinei, numai dacă pielea nu prezintă urme de iritație.

Indiferent de tipul de ten, trebuie să urmărești cu atenție fiecare reacție care o manifestă pielea ta, să îi acorzi timp și răbdare pentru procesul de exfoliere. Nu exfolia prea dur sau des și nu uita niciodată să aplici o cremă cu protecție solară pe perioada tratamentului de exfoliere.

Produse Oilee Care cu proprietatea de exfoliere a pielii

Adaugă comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi vizibilă. Câmpurile marcate * sunt obligatorii