Exfolierea tenului – Acizii AHA și BHA

Exfolierea tenului – Acizii AHA și BHA

“Oare pielea mea se va irita dacă folosesc împreună toate aceste produse cu acizi pentru un efect de exfoliere?”
“Știu că aceștia au un efect de iluminare și de netezire a tenului, dar ce sunt defapt acești acizi și cum funcționează?”
“Ce cantitate de acizi exfolianți poate fi considerată prea multă?!”

Înainte de a citi articolul despre acizii AHA & BHA, te invit să citești despre exfolierea pielii, ce înseamnă și ce implică, în funcție de tipul tău de ten. Citește aici ghidul de exfoliere și rutina de exfoliere în funcție de tipul de ten

Atunci când vorbim despre rutina de îngrijre a tenului, indiferent de tipul acestuia, trebuie să ai în vedere trei pași esențiali: curățarea, exfolierea și hidratarea. Acizii AHA și BHA reprezintă o alternativă la exfoliantele mai agresive și la curățarea fizică a pielii (cu ajutorul dispozitivelor speciale, ex. microdermoabraziune, scrub-uri, perii uscate). Exfolierea ajută în principal la îndepărtarea impurităților sau a murdăriei acumulată în pori și la eliminarea celulelor moarte într-un mod eficient, pentru ca tu să te poți bucura de o piele netedă, echilibrată și strălucitoare.

Exfolierea mecanică – în general se folosește un dispozitiv (perie uscată, prosop, bureți abrazivi) sau produse de îngrijire (scrub-uri) care vor acționa fizic pentru îndepărtarea celulelor moarte de la suprafața pielii. Dacă aplici o exfoliere mecanică, trebuie să reții ca presiunea aplicată asupra pielii trebuie să fie cât mai delicată, pentru ca particulele abrazive să nu provoace microleziuni pe piele. Încearcă să eviți produsele care conțin coji măcinate de nuci și să optezi pentru scrub-uri pe bază de zahăr sau sare (care se dizolvă în contact cu apa).

Exfolierea chimică – cu toate că denumirea sună destul de dur, iar momentul când pronunțăm termenul de ”acizi” te poate speria de tot, acest tip de exfoliere este defapt mult mai blând și chiar mai eficient în eliminarea celulelor moarte și a impurităților, fără a fi necesară aplicarea unei forțe fizice precum frecarea, dar numai dacă este folosită corect!

Ai citit de multe ori pe ambalajele produselor cosmetice termenul AHA sau BHA. Sau poate în articole despre acnee, despre exfoliere sau ai văzut că aceștia sunt un ingredient activ principal în multe loțiuni, serumuri sau tonere. Dar ce sunt acizii AHA și BHA?

Ce sunt acizii AHA? (Alpha Hydroxy Acids)

Termenul ”AHA” desemnează acizii alfa hidroxilați (Alpha Hydroxy Acides), care sunt derivați în principal din zaharurile fructelor. Există mai mulți acizi AHA, însă principalii sunt acizii glicolic, lactic, malic, citric și tartric. Cei mai cunoscuți și folosiți cu rol de exfolianți chimici sunt acidul glicolic și acidul lactic. Acidul glicolic este mai potent decât cel lactic deoarece are molecula cea mai mică, astfel este mai eficient în a penetra pielea. Însă dacă pielea ta nu are o toleranță foarte bună la acizi, este posibil ca varianta mai blândă (acidul lactic) să fie cea ideală pentru a beneficia de exfolierea celulelor moarte de pe suprafața pielii, fără ca aceasta să fie afectată de eventualele reacții adverse.

Acizii AHA sunt acizii potriviți tenului uscat sau normal, dar sunt destul de ineficienți în cazul tenului ce reprezintă exces de sebum pentru rolul de a curăța porii. Aceștia (AHA) sunt solubili în apă, dar sunt insolubili în lipide, ceea ce înseamnă că nu pot penetra sebumul natural al pielii și nu pot curăța porii atât de eficient precum acizii BHA. Asta nu înseamnă că acizii AHA sunt mai puțin potenți, ci pur și simplu sunt folosiți pentru alte scopuri și pe tipuri de ten diferite. (citește articolul nostru despre tipurile de ten și cum să îl recunoști pe al tău)

Pentru ce și cum se folosesc?

O alternativă excelentă la exfolierea mecanică, acizii AHA sunt ideali pentru că sunt mai blânzi și pătrund mai bine în epidermă. Aceștia “dizolvă” celulele moarte de la suprafața pielii (stratul de epidermă), ajutând-o să rămână mereu proaspătă, cu un aspect tânăr și luminos, prevenind hiperpigmentarea și formarea punctelor negre (care apar de obicei atunci când celulele moarte se acumulează în exces, blocând porii).

Cercetările arată că AHA îmbunătățesc producția de colagen și sporesc capacitatea de hidratare a pielii. Concentrațiile scăzute (până în 5%) sunt destul de delicate pentru a fi folosite acasă, în timp ce peeling-urile chimice realizate la dermatolog pot avea o concentrație de până la 70%. Acizii AHA funcționează cel mai bine în concentrații de 5% până la 10%, cu un pH de 3,5 (sau de la 3 până la 4). Eficiența lor scade pe măsură ce se depășește o valoare mai mare de 4,5 a pH-ului. Este important de înteles că la orice pH, AHA oferă beneficiul suplimentar de a ajuta reținerea apei în piele în același timp când are loc procesul de exfoliere. Aceasta se datorează modului în care acționează asupra celulelor pielii oferind protecție sporită. AHA pot de asemenea crește producerea de ceramide, fapt care ajută pielea să se mențină hidratată și sănătoasă.

Proprietățile acizilor AHA

  • Favorizează menținerea unui nivel optim de hidratare cutanată
  • Estompează petele pigmentare și imperfecțiunile pielii precum cicatricile post acnee
  • Efect regenerator, promovează reînnoirea celulară și sinteza colagenului, necesare pentru a avea o piele cât mai luminoasă și fermă
  • În urma acțiunii de îndepărtare a stratului superficial de celule moarte, produsele aplicate pe un ten exfoliat vor pătrunde în piele mai ușor și mai repede, astfel vei beneficia de toate plusurile aduse de un produs de îngrijire a tenului

Totuși, dezavantajele acestor acizi este că pot provoca iritarea tenului, mai ales în cazul unui ten sensibil, așa că recomandăm să testezi pentru început un produs cu o concentrație mică de acizi. AHA favorizează de asemenea și fotosensibilizarea tenului, ceea ce poate duce la hiperpigmentarea lui în cazul în care nu folosești SPF adecvat! (produse cu minim 30 protecție solară).

În ce produse poți găsi AHA?

Indiferent de produsul folosit, dacă acesta conține ingrediente active AHA, el trebuie aplicat numai după curățarea tenului și uscarea tonerului (dacă folosești un astfel de produs). Nu recomandăm folosirea unui produs de curățare (cleanser / demachiant) care conține AHA, deoarece acizii acționează asupra pielii sau a porilor numai după absorbție. Ca și compuși ai unui produs de curățare, nu deține suficient timp pentru a-și face efectul până când aceștia sunt îndepărtați prin clătirea cu apă. Deci după curățarea tenului și aplicarea unui toner, se poate aplica un produs cu AHA (fie sub formă de ser, spray, soluție, mască sau cremă hidratantă). După absorbția exfoliantului, poți aplica orice produs precum o cremă hidratantă, cremă de ochi, cremă cu protecție solară sau o bază de machiaj. Unii AHA sunt formulați în baze hidratante, deci nu mai este nevoie să folosești un produs suplimentar. Nu uita niciodată să aplici un SPF (minim 30)!


Ce sunt acizii BHA? (Beta Hydroxy Acids)

BHA este un acid beta-hidroxi, un derivat al aspirinei cunoscut și ca acidul salicilic. Mai puternic decât acizii AHA, acesta își manifestă atuurile în straturile mai profunde ale pielii, ajutând la transportarea mai adâncă în piele a altor active, fiind astfel ideal pentru a îndepărta excesul de sebum din pori și de a reduce senzația de ten gras, datorită faptului că acidul salicilic este solubil în uleiuri. Atât AHA cât și BHA ajută la hidratarea pielii, estomparea ridurilor, la stimularea colagenului și la fermintatea pielii, dar BHA este mai indicat pentru tenul gras, predispus la acnee, având proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene, și este singura soluție ce poate îndepărta punctele negre fără extracție manuală.

Pentru ce și cum se folosesc?

Folosirea unui exfoliant BHA în rutina zilnică nu numai că exfoliază suprafața pielii și menține nivelul de hidratare, dar și penetrează în interiorul porilor, dizolvând sebumul care duce la apariția punctelor negre și albe și a pustulelor. Deoarece are abilitatea de a penetra pielea, BHA exfoliază porii în profunzime și tratează imperfecțiunile existente, prevenind totodată eventualele erupții. Odată ce se elimină substanțele care mențin porii blocați și măriți, vei observa că aceștia vor reveni la dimensiunea inițială.

Produsele cu o concentrație între 0,5 – 2% sunt considerate blânde și sigure pentru a putea fi folosite acasă, iar pe durata unui tratament cu acizi BHA pentru exfoliere sau antiacneic, și cel puțin o săptămână după tratament recomandăm aplicarea unui produs cu protecției UV (SPF de minim 30), deoarece pielea devine mai sensibilă la razele solare. Toți acizii sunt fotosensibilizanți! Dacă pe durata unui tratament cu acizi nu se folosește un SPF minim 30, este posibil ca pielea să sufere afecțiuni negative ale radiațiilor, care duc la apariția iritațiilor sau a petelor solare.

Chiar dacă exfoliantul chimic (AHA, BHA) se va aplica seara, aplicarea unei creme cu protecție solară este necesară a doua zi dimineața. Exfoliantul este un ingredient ce acționează mai mult timp asupra pielii, iar prin îndepărtarea stratului de celule moarte acumulate în exces pe piele este posibil ca celulele noi care sunt expuse acum radiațiilor solare să fie afectate negativ de soare.

Pentru prima utilizare a produselor cu acizi BHA, poți începe cu o concentrație de acid salicilic de 1%, iar pentru persoanele cu pielea grasă sau foarte grasă sau cu puncte negre și pustule, se poate folosi la început o concentrație de 2%.

Proprietățile acizilor BHA

  • Contribuie la regenerarea celulară, crește rata de reînnoire a celulelor
  • Îmbunătățește aspectul general și contribuie la menținerea sănătății pielii
  • Stimulează producția de neocolagen și ceramide (necesare pentru o piele cât mai luminoasă și fermă)
  • Reduce liniile fine, ridurile și cicatricile minore
  • Îndepărtează impuritățile, excesul de sebum, celulele moarte și resturile ce blochează porii (care se solidifică și ar forma punctele negre), diminuează aspectul porilor dilatați

Totuși, pentru persoanele care sunt alergice la aspirină se recomandă evitarea produselor cu BHA, sau eventual folosirea acestora cu o concentrație de maxim 0.5% , urmărind cu atenție reacția pielii.

Este posibil să exfoliezi prea mult pielea?

Desigur, cu atât mai mult cu cât esti la început de tratament cu produse cu acizi! Este important de reținut ca, precum orice lucru, nu trebuie să fie utilizat în exces. Nu folosi exfolianți chimici mai mult de două ori pe zi, în special dacă nu ai folosit exfolianți în trecut. Recomandăm introducerea acestora treptat în rutină pentru a vedea capacitatea tenului de a tolera acest produs nou. La început aplică de 2-3 ori pe săptămână seara, și observă cu atenție reacția pielii.

Cum aplici exfolianții chimici?

Numai pe pielea curată și uscată. Dacă folosești un toner după curățarea tenului trebuie să aștepți ca acesta să se asimileze în piele și abia apoi poți aplica exfoliantul. Evită zona ochilor, buzelor și a mucoaselor.
Dacă aplici exfoliantul seara nu uita ca dimineața, indiferent de anotimp sau vreme, să aplici un produs cu protecție solară (SPF minim 30).

Adaugă comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi vizibilă. Câmpurile marcate * sunt obligatorii