Unt de Shea

Shea__Uleiuri_pentru_ten

Ulei solid, ulei purtător
Ce este Un unt bogat și gros, obținut din nuca de Shea. Majoritatea untului de Shea pe care îl folosim este din Burkina Faso
Aspect Gros și solid
Cel nerafinat se găsește sub formă de bucăți moi și sunt de culoare bej până la un galben pal
Cel rafinat este alb pur și poate fi sub formă de bucăți solide sau poate fi turnat in recipient după ce a trecut prin procesul de topire
INCI butyrospermum parkii butter
Textură Uscată, non-grasă, se absoarbe repede în piele
Miros Diferă de la varianta rafinată la cea nerafinată
Untul nerafinat are un miros destul de puternic, distinct, pe care unii îl iubesc iar alții îl detestă
Untul rafinat este aproape inodor
De ce îl folosim Aplicat în timpul sarcinii pentru a menține suplețea pielii și pentru a preveni vergeturile; poate fi utilizat cu succes și după naștere, pentru a îmbunătăți aspectul pielii
Calități Untul de shea este un excelent hidratant, mai ales pentru pielea iritată
Minusuri Este într-adevăr gras, iar versiunea nerafinată poate mirosi un pic deranjant (pentru unii)
Depozitare
Termen de valabilitate
Dacă este depozitat într-un loc răcoros, întunecat și uscat, untul de Shea ar trebui să își păstreze proprietățiile minim un an

Arbore de mici dimensiuni, din familia Sapotaceae, care atinge până la 14 m înălțime; rareori se întâlnesc exemplare care ajung la 25 m. Scoarța de pe tulpină este groasă, cu un suber dezvoltat și cu fisuri longitudinale adânci. Producția de fructe începe de regulă după ce planta trece de 15 ani și rodește o perioadă foarte lungă, care poate fi între 200-300 de ani. Fructele se recoltează, dependent de zona de proveniență, între lunile mai și septembrie, adică în sezonul proios. Producția de fructe pe exemplar devine rentabilă abia după ce acesta atinge 25-45 de ani.

Semințele conțin o grăsime comestibilă (unt de shea sau karite) utilizată ăn medicina traditională africană în tratamentul ulcerațiilor și al rănilor. Compoziția extrasă din semințe este similară untului de cacao, pe care îl înlocuiește cu succes în industria cosmetică și farmaceutică.

Pentru obținerea untului de shea, se recoltează dimineața fructele căzute peste noapte, după care se îndepărtează pulpa (care se consumă în stare proaspătă sau uscată) sau se depozitează ca atare în butoaie, unde sunt lăsate timp de câteva luni la fermentat, iar pulpa se macerează. Un alt procedeu de obținere este acela de fierbere a fructelor în apă. Odată îndepărtată pulpa, semințele sunt uscate fie la soare, fie prin torefiere, când se acoperă cu cenușă sau se mențin intr-o baie de nisip.

Componenta majoritară a untului de shea este constituită din trigliceride și acizi grași liberi, insaponifiabilul fiind constituit din triterpene, kariten, steroli și fenoli. Deoarece cantitatea de insaponificabili este, comparativ cu alte uleiuri vegetale, mare, acesta a fost concentrat și purificat astfel încât la final s-a obținut produsul BSP-103 care reprezintă un concentrat de esteri triterpenici (50%) solubilizați în ulei vegetal.

Conține un amestec bogat de vitamine (vitaminele A, E, D, F) și antioxidanți naturali, care hrănesc, regenerează, calmează și netezesc pielea matură, contribuid la prevenirea și combaterea ridurilor. Pe lângă vitamine si minerale, mai regăsim și acidul oleic, acidul stearic, acidul palmitic și acidul linolenic, care păstrează pielea elastică și hidratată în special în sezonul rece și când aerul e foarte uscat. Datorită cantității generoase de vitamina E, untul de Shea oferă protecție împotriva razelor ultraviolete și a radicalilor liberi.

Pentru mai multe informații despre minunatul unt de Shea, vă invităm să citiți articolul Unturi de corp

Potrivit pentru: ten uscat și foarte uscat, ten sensibil, vergeturi apărute în timpul sarcinii, hidratează intens pielea uscată și crăpată

Produse care conțin unt de Shea: