Despre tipurile de ten și cum să îl recunoști pe al tău

Despre tipurile de ten și cum să îl recunoști pe al tău

Pentru ca tenul tău să primească îngrijirea corectă este foarte important să îți cunoști tipul de ten. Astfel, poți folosi produsele de îngrijire potrivite tenului, pentru a îmbunătăți starea de sănătate și pentru a prelungi aspectul tânăr.

Pielea este un organ cu o activitate vitală complexă, asemănător altor organe. În compoziția chimică a pileii intră: apa, substanțe anorganice (sulf, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, etc), substante organice (proteine, hidrați de carbon, lipide), vitamine, grăsimi, enzime. Din totalul de apă în organism între 7 – 11 % se regăsește în piele, iar 72 % din greutatea pielii o constituie apa. Deci trebuie să nu uiți niciodată că un consum regulat de apă pe parcursul zilei poate ajuta la menținerea nivelului de hidratare a pielii.

Între organism și piele există o legătură strânsă. Orice disfuncție organică este reflectată pe față. Unele boli cu caracter infecțios sau tulburări hormonale au ca efecte apariția eczemelor sau a acneelor. Dezechilibrele nervoase sau stările intens emotive au o influență nocivă asupra metabolismului pielii și pot duce la apariția prematură a ridurilor.

Tipurile de ten, precum orice altă caracteristică a organismului uman, sunt definite de doi factori: factori ereditari (toate proprietățiile moștenite pe cale genetică de la ancestori) sau factori externi (mult mai numeroși la număr, reprezentând totalitatea elementelor care acționează asupra calității pielii și a tenului care nu sunt de natură genetică – radiațiile UV, vântul, căldura excesivă, apă prea dură, umiditatea, uscăciunea aerului, poluare atmosferică, etc).

Sensibilitatea la factorii externi variază de la o persoană la alta, există persoane mai sensibile la anumite alimente, medicamente sau folosirea unor produse cosmetice care conțin ingrediente iritante (parfumuri, alcool). Folosind produse cosmetice sau dermato-cosmetice potrivite tenului tău, îl poți ajuta în fața acțiunii nocive a factorilor externi.

Tipuri de ten și sfaturi pentru îngrijirea corectă

Pentru a avea grijă corect de tenul tău trebuie să îi cunoști tipologia, caracteristicile și nevoile. Pentru a avea un ten sănătos și cu un aspect cât mai tânăr, acesta trebuie să primească toata atenția ta cât mai repede. Nu există o vârstă prea scăzută pentru a evita curățarea și eliminarea impuritățiilor cu un demachiant blând sau aplicarea unei creme hidratante. Trebuie reținut că grija acordată tenului la vârsta de 20 de ani se va reflecta în aspectul pielii noastre la 40 de ani.

Identificarea tipului de ten acasă, prin autodiagnostic

Determinarea tipului de ten se face de regulă în cabinetele de specialitate, unde se examinează cu atenție starea de hidratare, aspecte ale culorii pielii, gradul de îmbătrânire, modul de funcționare a glandelor sebacee, imperfecțiuni ale pielii (pete, cicatrici), dar până ajungi la cabinet poți încerca printr-un autodiagnostic simplu ce tip de ten ai, chiar la tine acasă.

Începe curățarea tenului cu un gel spumant / cleanser (de preferat fără săpun) cu pH neutru. Așteaptă minim o oră pentru a-i acorda glandei sebacee timpul necesar să își reia funcția normală și pentru ca pielea să își recapete aciditatea normală. Cu ajutorul unei foițe subțiri de hârtie, tamponează ușor pe piele în fiecare zonă, timp de câteva secunde. Examinează fiecare bucată de hârtie la lumină pentru a-ți da seama care din zonele pileii tale sunt mai grase și care sunt uscate.

  • dacă nu vezi pete de grăsime pe hârtie, atunci ai tenul uscat;
  • dacă vezi pete de grăsime în zona nasului și a frunții, atunci ai tenul mixt;
  • dacă vezi pete de grăsime pe toate hârtiile, atunci ai tenul gras;
  • dacă vezi puține pete de grăsime dispersată pe hârtie, atunci ai tenul normal;

O altă metodă este să te folosești de zilele weekend-ului pentru a urmări transformările normale prin care trece tenul tău. Vineri seara demachiază tenul, curăță-l în profunzime și hidratează-l cum faci de obicei. Apoi în zilele de sâmbătă și duminică nu folosi deloc machiaj, produse de curățare sau produse de hidratare, chiar dacă simți nevoia. Spală fața doar cu multă apă plată, de 2-3 ori pe zi. Astfel vei observa cum se comportă tenul tău, independent de produsele cosmetice care îl pot influența. Urmărește atent unde apare exces de sebum, dacă există părți uscate, dacă tenul se strânge sau se descuamează, dacă este lucios sau mat. După ce notezi toate aceste observații, duminica seara poți relua ritualul normal de îngrijire.


Tenul normal

Tenul normal este în general echilibrat, rareori apar coșuri sau puncte negre. Acest ten are o circulație bună, pielea nu este nici prea grasă nici prea uscată, nu prezintă pete sau urme roșii. Tenul normal reflectă starea de sănătate a organismului iar glandele sebacee secretă atât cât este nevoie. Acest tip de ten se întâlnește la copii înainte de pubertate și uneori și după 20 de ani – la persoanele cu un organism perfect sănătos.
Aspectul pielii este neted, ferm, cu pori foarte puțin vizibili, are o granulație fină, iar ridurile nu sunt vizibile. Pielea este suplă, catifelată, elastică. Deși nu necesită, în aparență, atenție acordată, odată cu înaintarea în vârstă pielea își pierde din atribute și caracteristici și trebuie îngrijit corespunzător. Recomandăm demachierea atât dimineața cât și seara, folosind produse ușoare și cu ingrediente naturale, sau o loțiune tonică fără alcool (ingredient despre care se stie că usucă tenul).


Tenul uscat

Uneori aspru, tern, rigid, un ten uscat este lipsit de elasticitate, are tendința de ridare, iritare sau chiar descuamare. Este caracterizat prin hipofuncția glandelor sebacee. Insuficiența de apă determină și pierderea de apă din straturile superioare ale pielii, ceea ce face să apară și o deshidratare superficială. În cazul unui ten uscat, vizitele la dermatolog trebuie să fie periodice, iar îngrijirea pielii trebuie să fie realizată doar cu produse special create pentru tenul uscat. Produsele create pentru ten uscat conțin o cantitate mai mare de umectanți, care contribuie la fortificarea barierei naturale scăzând pierderile de apă trans epidermale. Procesul prin care umectanții acționează este cât se poate de simplu: molecula de umectant are proprietatea de a atrage apă din orice altă substanță care se află în apropierea sa (pe scurt, extrag direct umezeala din aer în piele). Cei mai populari umectanți sunt Aloe Vera, mierea de albine, glicerina, pro-vitamina B5, lactat de sodiu, acidul hialuronic. Acidul hialuronic este un umectant fantastic, deținând până la 1000 de ori volumul său de umiditate, împiedicând evaporarea apei din piele.

Dacă tenul tău intră în această categorie, ai observat că se exfoliează frecvent, simți mai degrabă pielea aspră decât catifelată, iar pielea întinsă are tendințe de cuperoză.

Tenul uscat poate fi:

  • uscat din lipsă de grăsime; are tentința de a se rida mai ușor, este foarte sensibil, se irită cu ușurință la utilizarea produselor cu alcool sau a unui săpun alcalin.
  • ten deshidratat; care este uscat din lipsă de apă, pielea este brăzdată de riduri, lipsită de suplețe și elasticitate.

Cauzele unui ten uscat pot fi ereditare sau datorate unei îngrijiri necorespunzătoare. Expunerea prelungită la soare și vânt, băile de aburi repeatate și saunele pot de asemenea determina deshidratarea pielii.

Recomandăm

  • frecvența vizitelor la dermatolog,
  • curățarea tenului cu o cremă demachiantă blândă
  • utilizarea unei loțiuni tonice fără alcool
  • exfoliere săptămânală cu produse blânde
  • aplicarea unei măști hidratante după exfoliere

Tenul mixt

Numit și tipul de ten ”zona T”, se recunoaște ca un ten echilibrat, care prezintă exces de sebum doar în zona T, formată din zona frunții, bărbiei și pomeții. Excesul de sebum apare după mai mult de 3-4 ore de la curățarea tenului. Dacă spre după-amiază ai fruntea, nasul și bărbia mai lucioase, cu o piele ușor uleioasă, iar restul feței nu prezintă modificări, te încadrezi în această categorie.

Deoarece aspectul și calitățiile pielii diferă în funcție de zonele feței, acest tip de ten necesită o îngrijire diferențiată cu produse specifice fiecărei zone.

Recomandăm

  • menținerea unui echilibru între zona uscată și cea grasă
  • demachierea cu o apă micelară
  • cleanserul / loțiunea tonică fără alcool trebuie aplicat/ă doar pe zona T
  • aplicarea cremelor cu proprietăți hidratante și hrănitoare
  • creme de zi cu SPF
  • exfoliere ușoară o dată pe săptămână

Tenul gras

Principala caracteristică a tenului gras este excesul de sebum, care apare chiar și la 2-3 ore după curățare. Tenul devine rapid lucios, pielea este uleioasă și groasă, porii sunt dilatați și se formează deseori coșuri și puncte negre. Totuși, marele avantaj al tenului gras este faptul că sebumul produs din abundență de glandele sebacee face ca pielea să se rideze mai greu.

Hiperactivitatea glandelor sebacee poate fi influențată de tulburări nervoase, surmenaj, tulburări hepatice, alimentația bogată în proteine și grăsimi.

Tenul gras se prezintă sub trei aspecte:

Tenul gras uleios are porii deschiși (ca o coajă de portocală), aspect lucios, unsuros, culoare mai gălbuie. pH-ul este unul alcalin, deci un mediu favorabil dezvoltării unor microbi, de aici tentința de infectare a tenurilor grase și neîngrijite corespunzător.

Tenul gras asfixic se datorează îngrijirii necorespunzătoare a unui ten gras uleios. Se pot observa comedoane, puncte negre și coșuri, iar culoarea culoarea este mai cenușie. Pielea este aspră și groasă.

Tenul acneic are la bază un ten gras asfixic. Acesta netratat, datorită comedoanelor ce reprezintă un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor se poate infecta foarte ușor – în jurul comedonului (puncte albe, negre) apare o reacție inflamatorie și apoi pustule cu conținut purulent.

Recomandăm

  • utilizarea produselor create special pentru tenul gras, pentru a trata problemele cauzate de excesul de sebum și pentru a închide porii
  • demachierea de două ori pe zi
  • folosirea produselor cu textură lejeră și matifiantă
  • crema de zi cu factor de protecție solară
  • exfoliere săptămânală
  • aplicarea măștilor destinate reglării secreției de sebum

Surse:
https://esteticasiigiena.wordpress.com/cosmetica/tipuri-de-ten/tenul-uscat/
https://www.farmec.ro/informatii-utile/identificarea-corecta-a-tipului-de-ten–2356.html
https://www.dermavision.ro/blog/tipuri-de-ten-si-sfaturi-de-ingrijire
https://doc.ro/frumusete/tipuri-de-ten-caracteristici
https://cosmeticolic.com/891-umectanti-emolienti-sau-proteine-de-ce-are-nevoie-parul-nostru.html

Adaugă comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi vizibilă. Câmpurile marcate * sunt obligatorii