Până și cel mai conștient consumator se poate regăsi pe o plajă însorită, citind cele mai recente informații despre frumusețe și sănătate. Este posibil să fi întâlnit termeni precum ”radicali liberi” și ”antioxidanți” atunci când investighezi noile evoluții despre cum să îți îngrijești cel mai bine pielea, fără să fi aflat vreodată exact ce sunt aceștia. Cum îți afectează pielea? Citește mai departe pentru o descriere a ultimelor cercetări științifice despre ce sunt radicalii liberi, cum funcționează și cum îi poți învinge cu antioxidanți.
- Ce sunt radicalii liberi?
- De unde provin radicalii liberi?
- Cum pot radicalii liberi să îți deterioreze pielea?
- Există vești bune!
- Super antioxidanți pentru pielea ta
- Vitamina C
- Vitamina E
- CoQ10
- Niacinamida
- Ceaiul verde
- Cătina
- Cum introduci antioxidanții în rutina ta?
- Sunt antioxidanții pentru oricine?
Ce sunt radicalii liberi?
Radicalii liberi sunt particule despre care se știe că afecteză celulele sănătoase ale corpului nostru. Acestor molecule instabile le lipsește un electron și încearcă să ”fure” un electron din moleculele stabile pentru a se stabiliza. Din păcate asta inseamnă că moleculele apoi jefuite de un electron, devin apoi ele instabile. Acest lucru provoacă o reacție în lanț, cunoscută sub numele de cascadă de radicali liberi, care creează radicali liberi suplimentari în corpul nostru.
De unde provin radicalii liberi?
Cunoscuți și sub denumirea de specii reactive de oxigen (ROS), radicalii liberi sunt un produs secundar natural al metabolismului celular, ceea ce înseamnă că fac parte din procesele biologice umane.
Deși radicalii liberi sunt produși în mod natural în organism, ei pot fi de asemenea găsiți aproape peste tot în jurul nostru. Unele declanșatoare comune ale radicalilor liberi sunt razele UV ale soarelui, agresorii de mediu, poluarea, fumul de țigară, toxinele, pesticide.
Cum pot radicalii liberi să îți deterioreze pielea?
Un fruct de avocado tăiat se oxidează când acesta este lăsat în contact cu aerul, schimbându-și aspectul fizic și culoarea – care se transformă din verde în maro. Acesta este un exemplu perfect de oxidare și deteriorare provocată de radicalii liberi.
Corpurile noastre produc în mod natural radicali liberi pentru a combate pericole externe, precum virușii sau bacteriile. Din păcate, având prea mulți, aceștia vor începe să afecteze stratul structural și bariera protectivă a pielii noastre (ex. colagen, lipide). Radicalii liberi pot deteriora pielea atunci când încearcă să prindă un electron suplimentar din alte molecule din corp. Atunci când aceste molecule sunt ”furate”, provoacă daune directe ADN-ului pielii tale, ceea ce duce la îmbătrânirea accelerată a pielii. Această deteriorare a pielii poate apărea sub mai multe forme: riduri premature, pigmentarea nedorită, denivelări ale tonusului pielii și pielea lipsită de strălucire.
Există vești bune!
Antioxidanții sunt soluția ta pentru combaterea radicalilor liberi! Antioxidanții acționeză ca un sistem de apărare al organismului și ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Puterea eficienței antioxidanților provine din dorința de a renunța la proprii electroni, fără a deveni instabili, oprind astfel deteriorarea radicalilor liberi.
Super antioxidanți pentru pielea ta
Vitamina C : Plină de antioxidanți puternici, vitamina C este unul dintre cei mai importanți nutrienți pentru pielea ta, dovedit clinic că aceasta luptă împotriva radicalilor liberi. Totodată, joacă un rol crucial în procesul prin care pielea ta își creează structura de susținere pentru a rămâne mai fermă și sănătoasă.
Dacă storci suc de lămâie pe un măr sau un avocado, acesta reduce semnificativ oxidarea – aceasta este puterea vitaminelor și antioxidanților. Atunci când consumi vitamine și antioxidanți intern sau aplicați extern, poți contracara efectele dăunătoare în același mod precum ai stoarce lămâia.
Vitamina E : Vitamina E (tocoferolul) este un antioxidant prezent în mod natural în corpul nostru, cunoscută pentru capacitatea sa de a calma și de a consolida pielea. Are proprietatea de a reduce aspectul liniilor fine, a ridurilor sau a petelor de vârstă, pentru a menține o piele cu un aspect mai tânăr. Beneficiile aplicării atopice a Vitaminei E includ fotoprotecția împotriva daunelor induse de UV, precum și proprietățiile antiinflamatorii.
CoQ10 : Coenzima Q10 sau Ubiquinone, este un super-antioxidant dovedit că luptă împotriva semnelor îmbătrânirii. Prezentă în mod natural în corpurile noastre, începe să scadă după 30 de ani. Nivelurile de CoQ10 sunt asociate cu îmbătrânirea pielii, în special ridurile mai profunde și pronunțate.
Niacinamida : O formă a Vitaminei B3 întărește bariera naturală de protecție a pielii, îmbunătățește aspectul, menține hidratarea și tonusul pielii.
Ceaiul verde : Utilizarea ceaiului verde în îngrijirea pielii a crescut rapid datorită puterii sale super-antioxidante. Izbucnind cu antioxidanți puternici, ceaiul verde ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire, reduce sebumul (uleiurile naturale) și controlează aspectul de cercuri întunecate din zona ochiilor.
Cătina : este un izvor de principii active, iar uleiul obținut din semințele plantei are proprietăți excelente de regenerare celulară, cicatrizante, nutritive și bineînțeles antioxidante. În produsele cosmetice este folosit în aplicații anti-age, pentru repararea aspectului pielii și protecția acesteia față de factorii externi și razele UV
Alte alimente bogate în antioxidanți, β-carotene : afine, broccoli, varza de Bruxelles, morcovi, mango, roșii, germeni de lucernă (alfalfa), spanac.
Cum introduci antioxidanții în rutina ta?
Încorporarea antioxidanților în dieta ta zilnică și în rutina de îngrijire a pielii este destul de ușoară.
Pentru început, consumul unei diete bogate în afine, ulei de Argan, ceai verde, ciocolată neagră și chiar vin roșu poate ajuta să te protejezi de efectele negative ale radicalilor liberi. În același timp, antioxidanții topici sunt uneori mai potriviți pentru a preveni deteriorarea radicalilor liberi ai pielii. Pentru îngrijirea pielii recomandăm folosirea serumurilor, deoarece aceste au o concentrație mai mare de ingrediente active care tind să penetreze mai ușor și adânc în straturile pielii.
Sunt antioxidantii pentru oricine?
În general nu există motive pentru a evita consumul sau aplicarea de antioxidanți, dar sunt înregistrate cazuri în care aceștia au potențialul de a cauza iritații, pentru diferite tipuri de piele. Unii antioxidanți, precum cei care se regăsesc în uleiuri, vitamina C și E, pot uneori să înrăutățească aspecte precum acneea, deoarece pot bloca porii.
Surse :
https://odacite.com/blogs/tohealthandbeauty/what-are-free-radicals-and-how-do-they-affect-your-skin
https://www.today.com/style/what-are-free-radicals-how-do-they-affect-your-skin-t150296
2 Comments
Adaugă comentariu