Apă antioxidantă cu țelină, mere, morcovi și lime

Apă antioxidantă cu țelină, mere, morcovi și lime

Preparare: 5 minute
Macerare: 12 ore

Calități nutritive

Mărul conține vitamina C, fibre, dar și vitamina K și mangan în cantitate mai mică. În special, o mare parte din puterea antioxidantă din mere este conținută în coajă, unde veți găsi antioxidanți precum catechine, procianidine, acid clorogenic, ploridizin și mulți alții.

Țelina conține antioxidanți din familia poliacetilenelor, care au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Este de asemenea o sursă bogată de vitamina C, și ea antioxidantă, vitamina K, necesară pentru coagularea sângelui, și vitamina B6, cu rol în formarea globulelor roșii ale sângelui. Tulpina de țelină se utilizează ca diuretic, stomahic și carminativ. Prezența ftalidelor în produsul vegetal determină creșterea reflexă a secreției salivare și a cantității de suc gastric, efecte datorate și gustului ușor amar.

Morcovul este o sursă bogată de carotenoide, mai ales luteină și zeaxantină, antioxidanți benefici pentru vedere. Morcovul conține deopotrivă vitaminele K, C și E, vitamine din grupul B-urilor, fier, fosfor și potasiu, care acționează în calitate de co-factori de către enzime în timpul metabolismului substratului în organism. Potasiul ajută și la controlul ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, prin contracararea efectelor sodiului.

  • Tăiați merele în sferturi, îndepărtați cotorul și tăiați pulpa în bucăți mai mici.
  • Tăiați țelina în bucăți mici.
  • Tăiați morcovii în rondele.
  • Decojiți lămâia apoi tăiați-o rondele.
  • Puneți toate ingredientele într-un borcan de +un litru și acoperiți cu apă.
  • Lăsați la macerat 12 ore, la rece, înainte de a consuma.

Profiați de proprietățiile benefice ale fibrelor din mere (în special coaja), morcovi, preparând un smoothie cu reziduurile macerate ale acestei ape antioxidante.

Apă antioxidantă cu mere, țelină, morcovi și lime

Sursa: Ape detoxifiante și infuzii sănătoase, Geraldine Olivo, 2016


Adaugă comentariu

Adresa dumneavoastră de email nu va fi vizibilă. Câmpurile marcate * sunt obligatorii