Cercetările au arătat că persoanele care se luptă cu pielea acneică au un deficit de acizi grași esențiali, mai exact acidul linoleic, prezent în mai multe uleiuri vegetale purtătoare. Se pare că persoanele cu pielea grasă și predispusă la acnee produc sebum (ulei) natural care are un nivel neobișnuit de scăzut de acid linoleic, iar acest deficit de acizi grași înseamnă că sebumul nostru este în mod natural mai gros, mai lipicios și comedogen (care duce la înfundarea porilor), provocând astfel un ten acneic. Cel mai ușor mod de a echilibra producția de sebum natural este folosirea unui ulei facial care are un conținut bogat de acid linoleic. Prin introducerea unui ulei bogat în acizi grași esențial, vei oferi pielii ceea ce îi lipsește.
Credem sau nu, există efecte benefice și vindecătoare în uleiurile naturale, inclusiv pentru tenul gras!
Poate sună ciudat; uleiuri pentru tenul gras, într-adevăr? La urma urmei, atunci când suferim de piele grasă și acnee, fiecare pas din rutina noastră de îngrijire este extrem de important. De aceea este crucial să folosim doar produsele potritive pentru a evita erupțiile, coșurile sau pielea roșie.
Ei bine, uleiurile purtătoare ne pot ajuta să ajunge unde vrem! De aceea voi vorbi despre cele mai bune uleiuri naturale care pot aduce nenumărate beneficii tenului gras și care pot îmbunătăți condiția generală a pielii. Poți să le adaugi cu ușurință la regimul tău de îngrijire a pielii; pe unele poate le cunoști deja, ai auzit de ele, iar altele ar putea veni cu vești noi.
În orice caz, haide să aruncăm o privire la modul în care putem profita la maxim de uleiuri dacă ai de-a face cu tenul gras!
Dar înainte de a merge prea departe, trebuie să facem o oprire scurtă, pentru a întelege chimia din spatele uleiurilor și despre fenomenul tenului gras. Există doi acizi grași importanți care influențează procesul de blocare a porilor. Uleiurile bogate în acidul linoleic sunt mai potritive pentru pielea grasă și pentru pielea acneică sau cu tendințe acneice. Studiile au arătat că persoanele cu acid linoleic scăzut pe piele sunt mai predispuse la acnee.
Pe de altă parte, uleiurile cu acid oleic sunt mai potrivite pentru persoanele cu pielea mai uscată. Acestea pot bloca porii (uleiuri comedogenice) și sunt, de asemenea, mai grase decât uleiurile bogate în acid linoleic.
Ce reprezintă nivelul comedogenic?
Prima și cea mai importantă calificare pentru alegerea unui ulei pentru tenul gras sau acneic este de a fi non-comedogenic. Lucrurile sunt mult mai ușoare acuma când există la îndemâna tuturor un sistem de evaluare comedogenic, care ne poate ajuta să înțelegem mai bine care uleiuri sunt mai potritive și mai puțin probabile să ne blocheze porii. Uleiurile non-comedogenice hidratează și hrănesc fără a înfunda porii (cele mai bune ajută chiar să îi micșoreze) și reprezintă un ingredient esențial în îngrijirea pielii, indiferent de tipul de piele.
Deși există o serie de uleiuri non-comedogenice pentru tenul gras, există câteva care se remarcă cu ușurință. Asta se datorează faptului că sunt foarte bune din mai multe puncte de vedere, având beneficii pe care pielea ta le va observa destul de repede.
Majoritatea uleiurilor de mai jos sunt încărcate cu substanțe nutritive care nu numai că îmbunătățesc sănătatea generală a pielii, dar ajută și la prevenirea acneei și la restabilirea strălucirii naturale a tenului tău!
Acum când stim că este complet ideal să folosești ulei în îngrijirea pielii, haide să aruncăm o privire asupra celor mai bune uleiuri pentru tenul gras!
Uleiul de Jojoba
Este cunoscut faptul că uleiul de Jojoba poate ajuta la echilibrarea producției de sebum natural, fără a lăsa în urmă un reziduu gras. De fapt, este cea mai bună alegere care poate imita propriul sebum al pielii. Uleiul de Jojoba arată, se simte și acționează ca uleiurile naturale ale pielii noastre iar acest lucru poate “păcăli” corpul în a produce mai puțin ulei natural. Uleiul (sebumul) produs în exces poate bloca porii, care duce mai departe la acnee.
Uleiul de Jojoba poate fi, de asemenea, foarte benefic pentru pielea predispusă la acnee deoarece este non-comedogenic, ceea ce înseamnă că nu va infunda porii. Datorită dimensiunii moleculare mici ale uleiului de Jojoba, acesta este capabil să pătrundă în straturi mai adânci ale pielii. Acest lucru ne poate ajuta să transportăm ingredientele active (precum retinolul și vitamina C – dacă fac parte din rutina ta de îngrijire) mai adânc în piele.
Pentru a ajuta la reglarea producției de sebum, încearcă să întroduci în rutina ta de îngrijire ori o cremă care are în formula sa ulei de Jojoba predominant, ori să adaugi câteva picături de ulei direct pe tenul tău, după ce ai folosit o cremă hidratantă (dar ușoară). Nu ai nevoie de mai multe de câteva picături din acest ulei miraculos pentru a-ți face treaba!
Pe scurt:
Nivel comedogenic între 0 și 2
Ideal pentru tenul gras / acneic
Potritiv pentru toate tipurile de ten
Conținut ridicat de acid Eicosenoic (65% – 80% max)
Produse Oilee Care care conțin ulei de Jojoba
Uleiul de Argan
L-ai văzut peste tot, ai citit multe despre el, dar nu știi cu adevărat ce arme secrete se află în uleiul de Argan. Nu numai că vitamina E (cu un conținut de 3 ori mai ridicat decât în uleiul de Măsline) din uleiul de Argan acționează ca un anti-inflamator pentru pielea iritată sau sensibilă, ci ajută și la controlul producției de ulei natural a pielii prin echilibrarea nivelului de sebum, astfel vei avea mai puține erupții și pielea mai puțin iritată decât înainte.
Combinând beneficiile calmante ale vitaminei E cu antioxidanții puternici ai uleiului de Argan vei obține poțiunea magică pentru combaterea acneei și pentru estomparea cicatricilor acneice. Poțiune care nu degeaba deține titlul de ”aur lichid”. Este bogat în acid oleic care poate îmbunătăți starea generală a tenului și poate ajuta la penetrarea altor ingrediente în bariera pielii.
În timp ce uleiul de Argan este ceva mai gras decât altele din aceată listă, utilizarea acestui ulei formidabil va acționa ca un emolient care formează o barieră de protecție peste suprafața pielii, hrănindu-o cu acizi grași, vitamina E și alte ingrediente vitale.
Pe scurt:
Nivel comedogenic 0
Potritiv pentru majoritatea tipurilor de ten
Conținut aproape echilibrat de acid linoleic și acid oleic
Conținut de 3 ori mai ridicat de vitamina E decât în uleiul de Măsline
Produse Oilee Care care conțin ulei de Argan
Uleiul din semințe de Struguri
Uleiul de semințe de Struguri este un ulei care se absoarbe rapid în piele și o lasă plăcut hidratată și moale. Mai mult decât atât, ajută la echilibrarea și reglarea producției de sebum și oferă o protecție naturală antiinflamatoare pielii. De asemenea stimulează întinerirea pielii și reduce roșeața, care vine odată cu acneea și inflamația.
Uleiul de semințe de Struguri nu este doar scăzut pe scara comedogenă – cu un rating de 1 -, ci de asemenea ajută la îmbunătățirea barierei cutanate și la reducerea aspectului cicatricilor acneei și a hiperpigmentării. Toate aceste calități îl fac un ulei facial prioritar pentru mai toate afecțiunile pielii.
Pe scurt:
Nivel comedogenic între 0 și 1
Conținut ridicat de acid linoleic
Conținut scăzut de acid oleic
Uleiul de Măceșe (Rosehip oil – Rosa Canina)
Supranumit și elixirul tinereții grație proprietăților sale antioxidante, uleiul de Măceșe (Rosehip oil) pătrunde până în cele mai adânci straturi ale pielii și are rol în stimularea producției de colagen esențial elasticității pielii. Antioxidanții din acest ulei combat radicalii liberi ce favorizează petele pigmentare cauzate de expunerea prelungită la razele soarelui, iar acizii grași esențiali ajută pielea să lupte cu eczemele și cu efectele neplăcute ale acestora. Uleiul de măceșe se absoarbe rapid în piele, o hrănește din interior spre exterior și o revitalizează.
Un ulei care începe să se bucure de mai multă recunoaștere și să fie tot mai apreciat, cu toate astea nu este atât de popular pe cât ar trebui să fie, puterea lui de vindecare este uimitoare!
Uleiul portocaliu-roșiatic este plin de vitamine, antioxidanți și acizi grași esențiali care contribuie la o piele mai sănătoasă și readuc strălucirea naturală, menținând pielea hidratată și hrănită. Este incredibil de hrănitor pentru piele și foarte recomandat pentru pielea predispusă la acnee, dar poate fi folosit de orice tip de piele.
Pe scurt:
Nivel comedogenic 1
Potritiv pentru toate tipurile de ten
Conținut generos de acid linoleic
Ajută la reducerea cicatricilor apărute în urma acneei
Produse Oilee Care care conțin ulei de Măceșe:
Ulei de Luminița serii (nopții) / Primula
Uleiul de Luminița serii este un ulei excepțional, unul dintre puținele uleiuri ce conțin acidul gamma-linoleic, un acid gras benefic cu puternice proprietăți antiinflamatorii, care are proprietatea de a reconstrui membrana celulară. Bogat în vitamina E, uleiul tonifiază și are efect antioxidant – neutralizează radicalii liberi și împiedică formarea acestora în organism. Pe lângă acestea, uleiul de Luminița Serii mai conține: potasiu, magneziu și acizi grași esențiali (acid alfa-linoleic și acid gamma-linoleic).
Aceste aspect împreună cu alte componente uleioase pot îmbunătăți în mod semnificativ starea de sănătate a pielii cu tendință acneică și grasă. Uleiul de Luminița Serii poate fi foarte eficient și împotriva punctelor negre sau coșurilor, mai mult, tinde să prevină pielea de deshidratare excesivă, care poate fi un rezultat al folosirii multor produse pentru acnee.
Pe scurt:
Nivel comedogenic 2
Excelent atât pentru pielea grasă cât și pielea acneică
Conținut bogat (aprox 75%) de acid linoleic
Conținut scăzut de acid oleic
Produse Oilee Care care conțin ulei de Luminița Serii:
Uleiul de Cânepă
Nu mai este un secret faptul că uleiul din semințe de Cânepă este un produs excelent pentru sănătatea pielii. Acesta este motivul pentru care a devenit subiect obișnuit de studiu în cercetarea dermatologică.
Plin de substanțe nutritive care pot reduce inflamația pielii, pot stimula procesul de vindecare și pot calma pielea grasă și pielea foarte uscată, uleiul din semințe de Cânepă este un ulei vegetal cu un profil interesant de acizi grași esențiali. Grație conținutului său în acizi omega 3 și 6, acesta prezintă o compoziție similară lipidelor pielii și se plasează printre uleiurile vegetale cele mai bogate în acizi grași esențiali. Acizii grași esențiali ajută la vindecarea pielii și la echilibrarea producția de sebum natural, dacă uleiul este utilizat cu regularitate.
Bogat în vitaminele D și E, ajută la reducerea acneei, dar este frecvent utilizat și pentru a trata alte afecțiuni ale pielii.
Pe scurt:
Nivel comedogenic 0
Potritiv pentru toate tipurile de ten
Conținut bogat de acid linoleic (50%-70%)
Conținut scăzut de acid oleic
Produse Oilee Care care conțin ulei de Cânepă:
Surse:
https://www.herbaldynamicsbeauty.com/blogs/herbal-dynamics-beauty/understanding-the-comedogenic-scale-for-oils-and-butters
https://www.byrdie.com/hemp-oil-for-skin
https://www.shinesheets.com/5-oils-that-are-perfect-for-oily-or-acne-prone-skin/
https://www.beneficialbotanicals.com/comedogenic-rating/
https://resetbioscience.com/how-to-use-hemp-seed-oil-for-skin/
1 Comment
Adaugă comentariu